Schimmel in cultuur
schimmel wordt oesterzwam
Schimmel in cultuur

Ik zit in een schimmelfase, geen schimmige fase, maar een bewust opgezochte periode van experimenteren met schimmel.

Ik houd altijd al enorm van schimmel. De herfst is mijn favoriete jaargetijde, ochtendzon in een herfstbos maakt mij gelukkig, paddenstoelen zoeken vind ik heerlijk. Schimmel ruikt zo lekker en schimmel ziet er vaak ook zo mooi uit.
Tot nu toe heb ik eigenlijk nooit schimmel gekweekt, maar onze vegan leefstijl heeft mij ertoe aangezet deze cultuur te gaan verkennen. Eerst was er de schimmel van Rotterzwam, die mij heerlijke oesterzwammen gaat opleveren.

oesterzwam to be

Het mycelium groeit op koffiedik

Rotterzwam is een geweldig initiatief in het voormalig tropisch zwemparadijs aan de Maasboulevard in Rotterdam. Er wordt daar koffiedik uit de stadshoreca gebruikt om oesterzwammen op te kweken. Dankzij de grow-kit van mijn vriendin Arda kwam ik ze op het spoor en nu staat hun schimmel hier bij mij op mijn Franse koffiedik uit te groeien tot heerlijke oesterzwammen. Dat gaat een paar weken duren, maar ik beloof bij deze dat ik daar verslag van zal doen.  En ik zal een heerlijk recept mee leveren om iedereen enthousiast te krijgen voor deze super lekkere paddenstoel.

Mijn andere schimmelexperiment is het maken van camembert en roquefort.

Dat doe ik natuurlijk niet met melk, maar met cashewnoten. Vanochtend heb ik de massa gemaakt die moet uitgroeien tot heerlijke ‘kaasjes’ met witte dan wel blauwe schimmel. Na een dagje op kamertemperatuur gaan ze liggen rijpen bij ongeveer 11 graden. Elke dag moeten ze dan omgedraaid worden, zodat de schimmel zich goed kan ontwikkelen. Jammer dat ik nu minstens drie weken moet wachten voor ze klaar zijn!

camenshew

Camenshew in wording

 

Mijn recept voor deze kaasjes heb ik gebaseerd op de recepten van Thomas, die deze leuke site met vegan recepten schrijft. Ook bij Martine, die schrijft op Vegetus, heb ik inspiratie opgedaan. Natuurlijk heb ik wel een beetje mijn eigen draai aan gegeven, nu afwachten of dat goed uit pakt. Ik wil ook nog gaan experimenteren met andere grondstoffen dan cashewnoten, want die geven mij ecologisch gezien eigenlijk wel te grote voeten. Misschien is lupine geschikt, of kikkererwten, en met sojabonen kun je ook een gladde brij maken. Als je nog een goed recept kent, laat het me dan even weten!

roqhewfort

Zonder schimmel al mooi, straks lekker blauw!

Ik verheug me nu al op een maaltijd waarin een combinatie van oesterzwam en roqhewfort gevolgd wordt door een plankje met vijgencompôte en camenshew.
In dat zwembad in Rotterdam doen ze trouwens nog veel meer leuke dingen, zoals bijvoorbeeld elke dinsdag een vegan drie gangen menu serveren.

Wendela
This is description of post author. Aliquam tristique consequat dolor, nec fermentum turpis pretium vel. Maecenas non congue justo. Sed dapibus velit vehicula, tincidunt enim sed, auctor orci. Nam in rutrum tellus praesent dapib.

Laat een opmerking achter